Népek Krisztusa

„Népek Krisztusa, Magyarország” – mondja az író, Márai Sándor. Ez a kifejezés többször is elhangzik történelmünkben, már a középkortól kezdődően, a Rákóczi-szabadságharc, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc, Trianon, vagy 1956 idején. Leghamarabb azonban a második honalapítóként is ismert nagy királyunk, IV. Béla tett említést rá. A 13. század első felében Batu kán vezetésével mongol hordák döngették az európai katolikus keresztényvilág keleti kapuját. Ennél a kapunál állt Magyarország, és önfeláldozóan védte azt. A népek Krisztusa vérét adta az európai kereszténység oltalmának érdekében, tette, ahányszor fenyegették azt. Mai napig ott áll annál a kapunál, és védelmezi az európai kereszténység létét.
A rejtvény fősorai IV. Béla király kijelentését tartalmazzák, melyet a pusztító tatárjárás idején mondott, és mai napig érvényesnek tekinthető.

 

 


Hogyan fejtsd meg a rejtvényt?

Fejtsd meg online a skandináv típusú rejtvényt a legegyszerűbb módon! Csak kattints rá egy meghatározásra, és a nyíl irányában, a kijelölt sorba írd be a megfejtést. Próbáld meg így kitölteni az ábrát. Ha talán van olyan szó, amit nem sikerült megfejteni, sebaj, a Doki segít!

Az ábra bal oldalán segédeszközöket találsz. Az „Ellenőrzés” ikonra kattintva megtudod, melyik betű (vagy szó) lett helytelenül beírva. Kijavíthatod ezeket, ha újból a meghatározásra kattintsz, majd beírod helyesen az illető szót. Ha pedig semmiképpen sem megy, megkérdezheted a Dokitól a megfejtést: a „Betűt mutat” ikon megadja az illető mezőben lévő helyes betűt, a Szót mutat”-ra rákattintva pedig akár az egész szót is megkaphatod.
A Doki véleménye azonban az, hogy csak végső esetben folyamodj az ilyen könnyű megfejtéshez. Inkább próbáld meg magad kitölteni az ábrát, használd ki a végsőkig egy keresztrejtvény adta szórakozási lehetőséget.

Lehet, hogy teljesen elrontottál mindent, és újra szeretnéd kezdeni? Csak kattints az „Újra” ikonra, máris kitöröltél minden beírott szót, és kezdheted elölről! Próbálkozz újra, hátha most sikerülni fog!
Egy keresztrejtvény fejtőnek az a legnagyobb öröm, ha sikerül egy rejtvényrácsot teljesen kitöltenie. Vagy legalább a poént sikerül megtalálnia. Ez pedig a Doki rejtvényei esetében nem megvalósíthatatlan. Hiszen a feladványok nem nehezek, játszi könnyedséggel megoldhatók. Nem is lehetne másképp, hiszen a Doki állítása is az, hogy „A legjobb rejtvény az, amelyiket meg lehet fejteni!”
Az egybetűs szavak meghatározása (zárt betűk) csak tájékoztató jellegű. Ezeket úgy is beírhatod, ha csak egyszerűen az általuk elfoglalt üres mezőre kattintsz.

Jó szórakozást, visszavárunk oldalunkra, folyamatosan újabb és újabb feladványokkal jelentkezünk!